Si coneixeu o parleu amb qualsevol propietari d’un bar o restaurant de Catalunya i li pregunteu sobre la seva preocupació principal, probablement us contestarà que li costa molt trobar treballadors. I és que, si una cosa uneix els bars i restaurants del país, és la manca de professionals amb la qual han de lidiar cada dia. Aquesta és una tendència que, en general, no sembla que hagi de canviar, sinó tot el contrari; probablement, fins i tot s’agreujarà.
Per altra banda, els bars i restaurants de Catalunya estan majoritàriament plens a totes hores. Així doncs, sembla ser que tenim un problema. Existeix una demanda important i l’oferta té problemes per sostenir-se per manca de personal, una alta rotació i professionals sovint mal remunerats i amb uns horaris -per dir-ho suau- poc conciliadors.
Malgrat les parts positives i no tan positives, la tecnologia, com en molts altres àmbits, ens pot ajudar a resoldre aquest inconvenient. A diversos restaurants de cuina xinesa o japonesa ja han aparegut robots que ajuden a servir les taules, de moment de manera anecdòtica. Però, per què no estendre-ho i normalitzar-ho a la resta d’establiments del país? Algú podria dir que els robots “treuran la feina” als professionals de la restauració, però és evident que aquest és un argument de poc pes, atesa la realitat que hem exposat.
A partir d’aquí, és segur que no tots els establiments estarien disposats a fer aquest pas, i seria decisió del client estar en disposició de pagar un preu més elevat per tenir un tracte 100% humà al restaurant en qüestió, si aquest fos el seu desig. Amb tot, estem segurs que el gran públic acceptaria de bon grat l’opció tecnològica.
En aquest text ens centrem en la restauració, però estem segurs que la robotització i l’automatització poden ajudar també molts altres àmbits del sector serveis a encarar un futur més sostenible i adaptat a la realitat demogràfica del segle XXI.
A grans problemes, grans solucions.